Медия

Снимки, участия в телевизионни предавания, статии, интервюта..

Днес, в Жените говорят ти представям една много фина жена, с която се запознах покрай друга гостенка в рубриката.
Тя работи с нашата аура и енергия. Всички имаме такава. Да, и ти също! Енергията ни се мени през деня в зависимост от ситуациите, в които попадаме, хората, с които общуваме и емоциите ни. И това се отразява на аурата ни.

 

Независимо от това, тя казва, че няма „лоша“ аура и с това веднага ми показва един от най-важните уроци, които имаме да учим днес – нещата са такива каквито са. Този миг е такъв какъвто е. Приемане. Помирение със себе си и притихване. Пускане на контрола, в който толкова усилено се вкопчваме. И най вече – мъдрост.

 

Представям ти днес енергийния терапевт и загадъчна жена Неда Терзиева и нейният Енергиен свят.

 

Неда, това определено е една от най-интересните срещи в Жените говорят. Вълнувам се да поговорим с един енергиен терапевт, специалист с индивидуална практика и жена. Кажи ми винаги ли си се занимавала с това? Въобще как се става енергиен терапевт? И ти имаше ли трансформация – Неда преди и Неда след новото начало?

 

На практика от дете се занимавам с енергийни практики – лечение, медитация и други. Имам късмета да се родя с дарбата, тъй като не при всички е така. От малка бях „кадема” на семейството и близките. Беше напълно в реда на нещата да лекувам с ръце главоболие, стомашни проблеми и други подобни. Не разбирах само защо другите не го правят, защо взимат хапче и защо се вайкат заради тези симптоми.

 

През съзнателния ми вече живот съм работила и други неща – от малка исках да съм на сцена, влечеше ме светлината на прожекторите, начинът, по който се случват телевизионните предавания и филмите, може би защото израснах в БНТ – буквално. Баща ми беше режисьор там и това е основният ми спомен от детските ми години. Закърмена с телевизията и постпродукцията, записах Колежа за екранни изкуства в София и се потопих изцяло в тази сфера. После 6 години работих като кинооператор в най-големите синеплекси в страната.

 

Дойде моментът, в който нямаше какво повече да науча и сякаш всичко в живота ми се обърна с главата надолу. Това беше преломният момент, в който ангелите и водачите ми посочиха пътя – този, по който вървя и до момента. Беше като сън, който ми показа защо всичко, което правих като малка е имало своя смисъл и цел. Започнах да си припомням техниките, които използвах, като всеки ден ми се подсказваха нови и нови начини за лечение и терапия, които съграждам в една цялостност и досега. Тогава разбрах какво е да си пълноценен, щастлив и свободен с това, което „работиш”. В кавички – защото аз не работя, а си доставям удоволствие с всеки клиент, с всяка житейска ситуация, с всяко получено „Благодаря“.
И съм благодарна затова всеки ден.

 

Неда преди и сега са много различни, но всъщност са аспекти на мултиизмерната ми същност, която сега събирам в едно цяло и това е стремежът ми всеки ден – да бъда цялостна във всичките си същностни аспекти.

 

Кога жените търсят твоята помощ? Какво най-често имаме нужда да чуем, да почувстваме, за да потърсим консултация с енергиен терапевт?

 

Жените сме наистина специални. И като индивидуални личности ние имаме индивидуални уроци. Няма досега случай, който се е повтарял, въпреки че симптомите често са еднакви, не означава, че имат един и същи първоизточник.

 

Това, от което се нуждаем, е някой да ни подсети, че сме специални, единствени, можещи и всички сме част от цялото. Защото когато си мислим, че Вселената ни е забравила, тогава се чувстваме непълноценни и привличаме различни трудни житейски ситуации.

 

Затова казвам на всички всеки ден да си спомняме, че в нас гори божествения пламък и чрез нас Източникът преживява и се разширява. Това означава, че когато сме много щастливи, тогава и целият духовен свят се радва с нас, и обратно – когато имаме труден период, всичките ни ангели и учители са с нас и ни дават своите знаци и подкрепа.

 

Няма категоризция кога е хубаво да се обърнете към енерготерапевт. Това е до вътрешно усещане. И не е нужно да има „проблем”, за да търсиш решение. Работя над това да се повиши културата ни относно превенция на здравето ни – енергийно и физическо. Превенцията на енергиите ни гарантира балансирани емоции, чисти мисли, крепко здраве и един по-лек път.

 

Ето защо има и хора, които просто превентират енергетиката си или идват, за да си „сверят часовника”. Страничният поглед, е друг поглед към живота и ситуациите, в които се намираме и често когато сме във „филма” ние не виждаме цялата картина, тъй като сме основни герои в него.

 

Какво ни пречи днес, в нашето ежедневие на жени, за да имаме онова чувство, че сме изсмукани, напълно изтощени и нямаме сили за нищо, с една дума зациклянето в живота на една жена на какво се дължи?

 

Това, разбира се, както казах по-горе, е строго индивдуално. Но ако погледнем общата картина, идва от размяната на полюсите на ин и ян енергиите. Това виждам и на аура диагностиките, които правя всеки ден. Нещата идват оттам, че в професионален план ние се доказахме като не по-малко силни и отговорни личности, но вечер, когато се приберем, ни очакват още задължения и това неминуемо ни изтощава психиски и физически. Правим всичко това, защото не знаем кое е по-приоритетно в живота ни – това да бъдем добри професионалисти или това да не забравяме да бъдем добри майки и съпруги.

 

Много е важна ролята на мъжа в дома – показването на любов и подкрепа са нещата, които ни стимулират да продължим или пък да променим начина си на съществуване. Примерът, който даваме се вижда и се копира от децата и това не бива да се забравя никога.

 

Днес обаче жените се учим да се ценим все повече, което е голям напредък – отделяме повече време и финанси, за да се грижим за себе си – масажи, спорт, йога, енергийни практики. Това ни доставя енергийния ресурс, който ни помага да се справяме в натовареното ежедневие.

 

Тогава дай ни съвет, каква енергия ни е нужна като жени, за да се чувстваме заредени, вдъхновени, дейни, силни, успешни? С една дума каква е аурата на Успешната жена?

 

Енергията, която е най-важна за жените е творческата. Тя е тази, която ни прави различни от мъжете. В нас е източникът на креативност. Начинът на проявление може да бъде различен, но при всички случаи е хубаво да изразява самите нас. Затова и станаха много популярни напоследък танците, йогата, пилатес и други подобни. Много мои клиентки на възраст над 35 се зпаисаха на уроци по пиано, защото това е била детската им мечта. Свързвайки се с Основния ни аз – вътрешното дете, ние може да се докоснем до мечтите, които сме имали и да зпочнем да правим детето в нас щастливо.Така изявявайки го съзнателно, ние започваме да свързваме трите си Аз-а – основен, съзнателен и висш. Това е пътят, по който според мен всеки търсещ щастие и благоденствие човек е нужно да върви.
Творческата енергия ни проявява като жени, зарежда ни и ни трансформира, тя е вдъхновението, което чакаме. Дали ще изберете танци, пеене, готвене, рисуване – това е личен избор на всяка от нас, но неминуемо е нужно да присъства в ежедневието ни.

 

Твоята енергийна сетивност помага ли ти в работата с хора? Има ли ситуации, в които способността ти да долавяш енергийния заряд на хората и обстоятелствата да бъде в твоя полза за бизнеса ти или дори за теб самата?

 

Това е ежедневие, начин на живот, дори не се замислям вече. Във всяка ситуация следвам интуицията си и знаците, които ми се дават, а те са навсякъде, само трябва да сте наблюдателни. Развитието на интуицията става лесно, когато се оставиш тя да те води, независимо от крещящия разум и неговите доводи, че това е „грешно”. Нали искаме доказателства за вътрешния си глас – затова, че ни води по прав и щаслтив път – е, единственият начин е да проверите, че това е точно така. Ако просто си казвате, „ами ако тогава бях послушила себе си, щеше да е прекрасно и нямаше да ми се случат тези неща“, това не работи. И една насока – никога не взимайте решения, когато сте емоционални. Емоциите са свързани с менталното ни тяло много силно и създават мисли, които ако се замислите ни водят към не най-добрите решения в живота ни.

 

И все пак грешки няма. Аз се осланям на тази философия. Просто имаме избора по кой път точно да минем. И всеки един от тях е предопределен за нас в този момент. Аз спазвам едно просто правило – „Винаги прави най-доброто, на което си способен”. Ако правите това, ще бъдете освободени от гняв и чувството на вина, което ни съпътства често.

 

Спомняш ли си първия месец от това, което правиш сега? Какво усещаше, какво си мислеше? Имаше ли резистентност или вълнение от новото в живота си?

 

Беше не като нещо ново, а като позабравено старо. Такава лекота и вдъхновение не съм усещала никога. Тогава разбрах какво е свободен дух, какво е да бъдеш истински щастлив. Такава творческа енергия генерирах, че създадох няколко сайта, центрове за работа в страната, учредихме фондация, отворих няколко офиса в София – просто бях себе си и бях открила мисията си. Чувствах се толкова силна, сякаш нищо никога не може да ме спре. Не спях по цели нощи, защото творях. Денонощно.
Пожелавам на всички някога да усетят това, което усетих аз тогава.
А аз винаги казвам, че моят принос да бъдете щастлливи е единствено насоката ми да си спомните как да бъдете щастливи и пълноценни.

Какво те вдъхновява и зарежда в твоя ден с твоята работа сега?

Вдъхновението ми е, че обичам, това, което правя. Зареждам се и се вдъхновявам ежедневно от някой нов разплетен случай, от решаването на физически проблеми, от резултатите от енергийната ми работа с клиентите. Най-зареждащо е да чуеш „благодаря, нямаше как да се справя без теб“. А аз винаги казвам, че моят принос да бъдете щастлливи е единствено насоката ми да си спомните как да бъдете щастливи и пълноценни. Не аз ви правя щастливи, а именно знанието, че вие вече сте такива и че можете да направите, всичко, което искате, ако се доверите на духа си, ако имате мъничко подкрепа, ако някой дори мъничко вярва във вас.

Вдъхновяващо е да допълвам работата си с нови знания и практики, така че да мога да обхвана целия спектър на живота – и да не остане местенце, върху което не сме работили, изчистили и трансформирали. Защото ние знаем, че всичко е свързано. Защото знаем, че болките в стомаха са притеснение и емоционелен дисбаланс, а не проблем с червата. Защото знаем, че проблем с бъбреците е самокритичност, а не просто песъчинки и бактерии. Всяко физическо проявлиение има свое енергийно копие и ние работим точно над него, защото тялото и аурата ни са склонни към самолечение и самовъзстановяване, стига да им позволим.

А кога ти е трудно? Какво те кара да се чувстваш изморена, разочарована или дори готова да се откажеш? Имаш ли такива ситуации или имаш тайна, с която да правиш превенция и ги избягваш преди да стигнеш до тях?

Няма трудности, всяко нещо дошло в живота ни, не е по-силно от нас. Дава ни се точно толкова, колкото можем да минем. И затова знам, че всеки може да се справи със ситуациите в живота си.
Превенцията, която правя са неща в ежедневието. Визуализацията за нещата, които възнамерявам, е ежедневие. Събуждам се и благодаря за деня, който ми предстои. Често говоря с всичко около мен – с цветята най-много, това ми помага да се пренеса в медитативно състояние и да достигна до желанията на душата ми. Така най-лесно следвам целите си.

 

Като всеки човек имам моменти на слабост, но съм ги свела до минимум. Разговор с мен самата ме измъква за минути оттам, защото търся първопричината за начина, по който се чувствам или нещата, които са се случили. В крайна сметка всичко в нашия живот се случва за добро. Другото просто не съществува във Вселената.

 

Случва ли ти се да се бориш със скептицизъм или дори неприемане от хора срещу теб? Какво правиш?

 

Не. Защото за мен борбата срещу каквото и да е е грешно. Борейки се срещу нещо, това е захранване с енергията на дадения човек или ситуация.
Всеки трябва да знае, че ние сме различни спрямо пътя си на еволюция и не може да съдим другите, че не са като нас. Едно време се ядосвах много, че не всички са достатъчно добри, достатъчно духовни. Карах ги да „проглеждат” насила. И после разбрах колко глупаво е това. В пътя на развитието няма асансьор. Там всеки трябва да мине стъпало по стъпало. Има и хора, които прескачат, но после падат отвисоко и тогава боли. Много. Не може да строиш здрава къща, ако не си изкопал хубави и здрави основи. Същото се случва и с аурата. Има практики за бързо напредване, но ако не си готов за това на всички нива, после дава големи отклонения и последствията са потресаващи. Затова и всеки трябва да се занимава с това, от което разбира и го прави щастлив. И ако другите не ви разбират, то е защото не са на вашето ниво на съзнание. Няма място за сърдене. Позволете на себе си да бъдете себе си и на другите да бъдат други.

 

Има ли нещо, което ти се иска да знаеше, когато започваше своя бизнес – съвет, опитност или урок?

 

Не. Мисля, че пътя, по който минах и още вървя е точно този, който ми е трябвал и съм благодарна за всичко, което се е случило точно по начина, по който се случи. Няма как да взема уроците си по-рано, защото точно в момента, в който идват, съм готова да се справя с тях. Всичко се случва в точното време и на точното място. А и съм Козирог – съвети наистина не приемам. Дори да ги науча по трудния начин – съм си ги научила сама. При мен важи – „И сам воинът е воин”.

 

Имаш ли си навик, ритуал, който ти помага, за да се чувстваш успешна и заредена в деня си?

 

Ритуалът ми е много простичък – събуждам се, усмихвам се на предстощия ден и казвам едно огромно Бла-го-да-ря. Утвърждавам, че този ден е най-прекрасният досега в живота ми. Отивам в банята, поглеждам се в огледалото и си казвам „Обичам те, Неда. Ти се прекрасна.”
Кога се чувстваш най-щастлива и горда със себе си?
Когато съм затрупана с работа, и дори изтощена съм получила заветното „Благодаря” от клиентите си. Щастлива ме прави да пътувам и да чета. Това са двете неща, които никога не ми омръзва да правя. Бих могла да правя това до края на живота си. Затова и финансовият ми ресурс отива за тези неща – пътувания и книги.
Да се гордея не е точната дума, но съм много доволна, когато имам прекрасни резултати в работата си. Дори и когато тя не е официално такава – например при разговор с приятели и близки аз отново работя несъзнателно и се чувствам прекрасно, когато ми споделят резултатите от нашите разговори.

 

В какво вярваш твърдо и следваш безотказно в живота и бизнеса си? Имаш ли си някакво мото или мисъл, която те вдъхновява?

 

Нямам такива убеждения. Освен сутрешните ми ритуали, единственото, което следвам е да си спомням знанието, че всичко е такова, каквото трябва да бъде. Спазвам толтекските принципи. Това е основно пътят, по който вървя. И всеки ден се опитвам да добавям нови нещица към знанията си. Така и житейската ми философия се променя. Това е моят начин да напредвам и да еволюирам стъпка по стъпка. Вдъхновяващо е намерението ми всеки миг да осъзнавам, че съществувам тук и сега в този момент и да му се отдам напълно. Това е повече от достатъчно. Другото просто не съществува. То е проекция на съзнанието ни.

 

Как би довършила изречението „Аз съм, Неда и съм успешна, защото…“

 

Защото вървя по пътя си, върша мисията си и принадлежа към колективното цяло, към Източника.

 

Днес, жените сме облъчвани от много послания, очаквания и противоречиви съвети за успех. Какъв според теб е ритъмът на женския успех и коя е успешната жена днес?

 

Това е жената, осъзнала себе си като такава, осъзнала основната женска мисия – на творяща и вдъхновяваща муза. При всяка успешна жена има нещо повтарящо се – самооценка, емоционален баланс и креативност в живота и това прави аурата на успешната жена светла и цялостна. Няма рецепта за щастие и успех. Но ако би имало, то тя би била да се вслушаш в тихото вътрешно гласче и в устрема да обединим работата ни ум-тяло-дух.
При всяка успешна жена има нещо повтарящо се – самооценка, емоционален баланс и креативност в живота и това прави аурата на успешната жена светла и цялостна.

 

И накрая на нашата среща Неда, коя жена би искала да видиш тук до мен в Жените говорят, за да увеличим кръга и общността на Успешните жени?

 

Със сигурност Стояна Кирова – създателката на платформата „I am house”. Тя е вдъхновяваща, млада, успешна, красива, кристална душа. Би била вдъхновение за всички млади жени, тръгнали по пътя на личностното си и духовно развитие.

 

Благодаря за срещата ни от сърце. Пожелавам много успех на „Успешни жени” и на всички твои начинания, защото ти си огромно вдъхновение за мен и за много търсещи жени.

Това интервю, както и още много други интересни статии, може да прочетете тук: https://uspeshni-jeni.com/