Хипнотерапия

Има три основни традиционни метода за лечение на тревожност

  1. Медикаментите най-често са първото, което се предлага на пациентите страдащи от безпокойство когато са на първия си етап от лечението. Това може и да работи при някои хора, но е по-скоро като поставяне на „лепенка” на отворената рана. Трябва да продължавате да слагате лепенки ежедневно и да се надявате че раната евентуално ще започне да се затваря. А и лепенката може и да не е толкова голяма, че да покрие раната. Може да се появи кървене, а може би инфекция преди да разбереш, и тогава трябва да отидеш в спешното, защото адекватното лечение не е приложено в самото начало.
  2. Някои хора биха отишли на аналитик или биха посетили курс за справяне със стреса с надеждата че ще получат някакво облекчение. Това ще бъде отново поставяне на лепенка върху раните, но на друга част от тялото. Нека да кажем, че раната ви е на левия крак, а вие ще сложите лепенката на десния си крак. Това изобщо няма да спре кървенето от раната по никакъв начин.
  3. Някои хора ще опитат да игнорират усещанията си и да свикнат с тревогата си в продължение на много години, докато сипмтомите не изострят вниманието им. Може би човекът е толкова разтревожен, че докарва семейството си до лудост и жена му поисква развод. Или той продължава да самолекува тревожността си с алкохол, дрога, секс, храна и др. След това той бива насочен към психоаналитик, подложен на диета или пък принуден да ходи на семеен консултант. Отново симптомите са третирани без да се стигне до източника на тревожността и така нареченото лечение няма да разреши проблема изобщо.


Какво прави хипнотерапията толкова ефективна в лечението на стрес и безпокойство?

Насочваме вниманието си към основните емоции, които подхранват безпокойството. Ефективната хипнотерапия може бързо, обикновено в първите сесии да стигне право до източника на тревожността на клиента чрез регресивни подходи. В хипнотерапевтичните сесии ние винаги започваме със сегашната ситуация или задействащото събитие в живота на клиента. Така може би те описват, че стават изключително тревожни когато трябва да говорят пред публика, да заявят желанията си, да водят събитие, да бъдат на устен изпит, да говорят с шефа си и т.н.

  1. Започваме с усещанията, които имате преди да започнем работата си. Усещанията които хранят тревожността често са страх, гняв, паника и срам. След това запитваме къде се намират тези усещания в тялото. Може би ще кажете в гърдите или в стомаха. След това оставяме клиента да изрази тези чувства и да освободи стреса от тялото си. Това е главния компонент, който прави хипнотерапията толкова ефективна. По-голямата част от аналитиците и терапевтите мислят, че могат да лекуват усещанията, като говорят за тях с клиента. Говоренето за чувствата не освобождава, не разрешава и не ги облекчава, защото емоциите не се намират в мозъка на човека. Те се намират в тялото.
  2. Сега ние молим тревожния клиент да се върне назад към първите ситуации причинили му тези или подобни усещания на безпокойство. Тъй като ние сме хипнотизирали клиента, ние достигаме до подсъзнанието като искаме да доведем до осъзнатост клиента за липсващите парченца от пъзела на безпокойството им. Подсъзнателния ум е огромен резервоар на информация, точно както чип паметта в компютъра. То складира цялата информация получена в живота ви и може да бъде лесно достъпна чрез хипнотерапията.