Хипнотерапия

Депресията често е реакция на стресирания ум след травматични събития. Хората и ситуациите, които са асоциирани с травматични емоции в нашия живот се наричат травматични задействания.

Например, когато  някой ни каже – „Никога не съм бил в депресия, преди мой близък (майка, баща, роднина) да почине. Когато любим човек ни напусне, индивидът често трябва да поеме отговорностите,  да се справя с нащата, които му принадлежат. Всчко едно от тези неща задвижда травматични задействания. Ако човека или член на семейството, който е изгубил любим, няма време достатъчно да скърби за загубата си, да отработи недоизказаните си чувства, депресията може да се появи почти веднага. Други травматични задвижвания включват загуба на работа, развод, финансови неблагополучия като банкрут, възбрани на дома и т.н.

Знаци и симптоми на депресията:


 Следващите са някои от типичните белези на депресията, които бавно, но сигурно  настъпват като мъгла и правят всяка една минута все по-тъмна

 • Симптом 1 – „Сега не мога да ставам сутрин от леглото си, нямам същите интереси, които имах преди, а би трябвало да имам”
 • Симптом 2 – „Чувствам болки в тялото си и се притеснявам че имам болест ( рак, артрит, диабет...)”
 • Симптом 3 – „Не мога да спра да преяждам и вече качих над 20 кг” или „ Само Алкохола, цигарите... ме успокояват и не мога без тях”
 • Симптом 4 – „Имам кошмари през нощта, не спя добре и се чувствам изтощена”
 • Симптом 5 – „Плача без да мога да спра и без очевидна причина и се чувствам безсилна”

Често тези симптоми ще бъдат третирани с лекарства преписани от доктор. Антидепресанти, приспивателни, и дори диета или програма за спиране на цигарите. Тези терапевични методи разбира се са насочени към облекчаване на симптомите, но не се свеждат до лечение на основната причина за депресията.

Медикаментите третират симптомите.
Хипнотерапията третира причините.

Ако депресирания човек отиде при аналитик, те ще говорят за усещанията, което може да  помогне за кратко в този случай. Други терапевти биха опитали релаксиращи практики комбинирани с позитивни утвърждения. Има една основна причина, поради която тези методики няма да дадат траен резултат – те не са адресирани до дълбоко скритите причини в подсъзнанието причинили депресията.

Как клиничната хипнотерапия помага при депресивни състояния?

 1. Помага да навлезете в подсъзнанието
  Първо, ние се спускаме от съзнанието, което е само 10%  от ума, към подсъзнанието. Сега ние сме насочени към цялостната същност на клиента , 100 % от ума, не към симптоматиката на проблема.
 2. Помага ни да идентифицираме „недовършените работи”
  Хората често имат „недовършена работа” с нещата или хората, които са загубили, независимо дали е любим човек, работа или дом. Тези нерешени чувства като възмущение, ревност, гняв, тъга, вина, страх се съхраняват в тялото и трябва да бъдат освободени възможно най-скоро след задействащото събитие. В противен случай те стават дълбоко нагнетени под въздействието на антидепресанти, пристрастяващо поведение и съпътстващите репресии, които съществуват, когато травмата и скръбта не се лекуват. Клиничната хипнотерапия помага при депресия, защото премахва базисната причина на депресията и завършва „недовършените работи”, които в противен случай продължават да саботират мислите и настроенията.
 3. Помага да завършим „недовършените работи” и да освободим съхранените емоции/преживявания
  Чрез хипнотерапия ние можем да слезем до най-дълбоките нива на тези травматични преживявания, спомени и съхранени емоции и да ги освободим от ума и тялото. Когато този хипнотерапевтичен процес е завършен, клиентът ни информира, че неговата депресия е олекотена,че са престанали компулсивните мисли или поведение, че те вече са готови да продължат да живеят живота си отново.
 4. Помага да преместим травмата с позитивизъм
  С всяка лечебна сесия на клиничната хипнотерапия ние може да заменим страшните повтарящи се мисли, които често преследват хората след травматични преживявания. Позитивните утвърждения сега работят, защото основното емоционално освобождаване е постигнато.
 5. Помага да използвате силата на хипнотичните внушения за създаване на дългосрочни подобрения
  Хипнотерапията предлага ефективен начин за достъп на способността на индивида да влияе на физическото тяло. Веднъж когато саморазрушителните мисли и поведение са разрешени, индивидът може да започне да използва хипнотични внушения за подобряване на функционирането на тялото.  Хипнотерапията може да бъде много полезна при коригиращи модели на неспокоен сън , ниска енергия или либидо, главоболие или хронични болки. Също така хипнотерапията може да се използва за мотивация при физически упражнения и хранителни режими.

 

Заключение

Последователното изследване и подобрение на методологията позволява на хипнотерапията да се развива като напреднала форма на психотерапията до момента, в който сега клиничната хипнотерапия е призната за официален метод за лечение на депресия. Работейки заедно с група от различни псохотерапевтични методики, хипнотерапията може да бъде много успешна форма на лечение на хора с депресия.